Sık Sorulan Sorular
Avukatla çalışmak zorunda mıyım? Adliyede işimi kendim takip edebilir miyim?
Türk hukuk sisteminde kişilerin mahkeme önünde avukatla temsil zorunluluğu yoktur. Ancak kişilerin mahkemelerde işlerini kendilerinin takip edememesi halinde vekaleten kişileri temsil hakkı sadece avukatlara aittir. Avukat olmadığı halde adli işlerinizi takip etme vaadinde bulunan kişilere itibar etmeyin. Adli işlerinizi kendiniz takip edemeyecek durumdaysanız mutlaka bir avukat yardımından yararlanın. Avukatın hukuki yardımına başvurulması ve avukat aracılığıyla işlerin takip edilmesi hem hakka kavuşmakta büyük önem taşımakta hem de daha hızlı sonuç alınmasına katkı sağlamaktadır.
Uygulamada, avukata ödenecek ücreti gereksiz gören, avukatın yapabileceği işi bizzat yapabileceğini düşünerek hareket eden kişiler, genelde, telafisi mümkün olmayacak hak kayıplarına uğramaktadırlar. Kimileri, davasını ya da icra takibini bizzat açtıktan sonra, işin düşündüğü kadar kolay olmadığını görüp avukat arayışına gitmekte, ancak o aşamaya kadar eksik ya da hatalı yapılan işlemler sonradan davaya dahil olan avukat tarafından da giderilememektedir.
Vekaletname nasıl verilir?
Eğer hukuk büromuzla bir iş ya da dava takibi hususunda anlaşmış ve sözleşme imzalamışsanız bulunduğunuz yerdeki noterliklerden birine, yabancı ülkede yaşıyorsanız konsolosluklara nüfus cüzdanınız veya pasaportunuz veya sürücü belgenizle bir şirket, dernek ya da başka tüzel kişiliği temsil ediyorsanız imza sirkünüzle müracaat ederek iş veya davanızla ilgili vekaletname düzenlemesini isteyebilirsiniz. Boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları için vekaletname düzenletecekseniz noterlik ya da konsolosluğa giderken yanınızda mutlaka birkaç tane fotoğraf bulundurunuz ve vekaletnamenin hangi iş için verildiğini işlemi yapan memura bildiriniz.
Her davam için ayrı vekaletname mi vermem gerekiyor?
Hukuk büromuza vermiş olduğunuz genel dava vekaletnameniz büromuzda arşivlenir ve vekaletnamede her hangi bir süre sınırı konulmamışsa bu vekaletname ile takip etmemizi istediğiniz tüm adli ya da idari davalarınız takip edilebilir. Ancak özel yetki gerektiren dava ve işler için ayrıca vekaletname vermeniz gerekebilir.
Yaptığım masrafları geri alabilecek miyim?
Davanız ya da icra takibiniz nedeniyle sarf ettiğiniz giderleri dava ya da takibin lehinize sonuçlanması halinde geri alabilirsiniz. Ancak geri alabileceğiniz tutarın sadece haklılık oranınıza göre belirlenen yargılama masrafları olduğunu unutmayınız. Davaya hazırlık için yaptığınız masraflar, ulaşım giderleri, avukatınıza ödediğiniz vekâlet ücreti gibi bazı masraflar size geri ödenmeyecektir.
Bizimle İletişime Geçin
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
© 2019 AKA Avukatlık Bürosu Tüm Hakları Saklıdır. designed By Dizayn School